Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Kepsut'ta yanarak kül olan alanlarda yaralar sarılıyor

Kepsut

Kepsut Sarıfakılar ile Kurular Mahallelerinde geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınında yanan alanlara fidan ekimi yapılıyor.
Kepsut İlçesi Sarıfakılar ile Kurular Mahallesi civarında ormana bitişik açıklık alanda bilinmeyen nedenle, 30 Temmuz 2013 tarihinde çıkan yangında, meteorolojik şartlar, arazi yapısı ve sahanın hassasiyeti nedeniyle çok kısa sürede kontrolsüz bir şekilde büyüyen alevler, Kepsut Orman İşletme Şefliği alanından, Bigadiç Orman İşletme Şefliği’nin sorumluluk alanına sirayet ederek ormanlık sahaları küle dönüştürdü.
Yanan sahanın yeniden ormanlaştırılması çalışmalarına hemen başlanırken, ilk etapta yangından zarar gören ağaçlar tespit edilmiş yapılan tespitler sonucu bu ağaçlar kesilerek üretilmiş ve milli ekonomiye katkı sağlandı.
Sahadan üretim işleri sonucu toplam da, 8.710 m3 tomruk, sanayi odunu ve kağıtlık odun, 73.410 ster de endüstriyel odun üretimi gerçekleştirilerek orman köylüsüne bu işler için 2 milyon 442 bin 278 lira 49 kuruş ödeme yapıldı.
Saha ağaçlandırmaya başlanmadan önce kısa adı YARDOP olan yanan alanların rehabilitasyonu ve yangına dayanıklı ormanlar tesisi projesi kapsamına alınarak bu proje kapsamında 45,150 km ziraat orman ayrımı tesisi (ZOAT), yangın durdurma zonu tesisi (YDZT), ve yangın müdahale cephesi (YMC) inşa edilerek bu tesisler yapılan projelere göre yangına dayanıklı türlerle ağaçlandırıldı. Diğer taraftan yol ağı planları doğrultusunda sahada 29,170 km orman yolu inşa edildi.
Diğer yandan, yanık sahada 4 adet gerek helikopterlerin gerekse arazözlerin olası yangınlarda su alabileceği 1000`er tonluk yangın havuzları (su toplama çukuru) inşa edildi.
Yanan sahalarda toplam 2.736,0 ha ağaçlandırma ve suni tensil ile tabii tensil çalışması yapılırken, gerek tabii gerekse ağaçlandırma ve suni gençleştirme sahalarında başarıyı tespit etmek amacıyla fidan sayım işleri yapılmış olup bu sayımlar neticesi yanan orman alanında yapılan silvikültürel çalışmaların çok başarılı olduğu tespit edildi.
Orman İşletme Müdürlükleri çalışanlarınca, ağaçlandırma ve suni gençleştirme olarak ayrılan sahalara Kızılçam, Fıstıkçamı, Karaçam, Servi, Yalancı Akasya, Akçaağaç, Erguvan, Sumak, Filbahri, Mahonya, Ateş Dikeni, Yayılıcı Taflan, Kartopu, Katırtırnağı, Zakkum, Adaçayı, Biberiye Ceviz fidanlarından muhtelif sayılarda olmak üzere toplam 1.252.539 adet fidan dikimi yapıldı. Tabii gençleştirme sahalarına 3.640 kg tohum takviyesi yapılmış olup dikilen fidanların ot alma-çapalama işlemleri de (Kültür bakımı) halen devam ediyor.
Dikim çalışmalarına 10 okulun öğrencileri katıldı
Özellikle gelir getirici türlere yönelik 5.000 adet ceviz ile 115.069 adet fıstıkçamı dikilmesine özen gösterilirken, bu türlerin dikilmesi ile kısa zamanda yöre halkının bütçesine katkı sağlanması hedef lendi.



Anahtar Kelimeler:
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli
  • Salı 25.3 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 30.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı